Veliko ljudi si, ko izvedo o moji spreobrnitvi načina prehranjevanja reče, da to je pač noro, nezdravo, skrajno. Sama imam toliko razlogov in argumentov za to mojo odločitev, da enostavno obnemim. Pa saj jih je vendar res ogromno. Moja glavna je pa notranja. Odločitev iz etičnega vidika. kaj si pod to predstavljate vi? Vem, ljudje ste ignorantni na tem področju, bili ste/smo vzgojeni na določen način, s tradicijami, načini, tako živeli celo življenje. In zdaj vam bo neka najstnica prala možgane? Sprejmem vaše razmišljanje, če pa vi mojega pa dvomim. Drugače bi tudi vi kdaj odkimali meni, kot jaz vam. Človeški egoizem se bo želel najprej zaščititi, to je normalni obrambni mehanizem živega bitja. Razumem.
Nad živalmi na tem svetu izvajamo holokavst vseh holokavstov. V klavnicah, ko so živali še pri zavesti, brutalno zarežemo v njihove trebuhe, z železnimi palicami udarjamo po njihovih glavah, brez usmiljenja gledamo v njihove na smrt prestrašene oči in s sekularkami odstranjujemo dele njihovih teles. "Vsako leto v ZDA umorimo 10 milijard kopenskih živali in 18 milijard morskih živali.". In ko je večina nas, mesojedcev, začela dvigati roko … oprostite, profesor … khm … še niste slišali za humano usmrtitev živali? … »Humano klanje? Kaj mislite, da živali še doživijo v klavnici, razen psihične in fizične zlorabe, mučenja, raztelešenja in umora? Mislite, da jih božajo po trebuščkih in trepljajo po ritkah? Če mislite, da obstaja humano klanje, me zanima, če ravno tako mislite, da obstaja humano posilstvo? Humano spolno nadlegovanje otrok? Humano suženjstvo? Kaj pa humani holokavst?«
Še nikoli niste pomislili, da je humano klanje pravzaprav oksimoron? Tovrstna usmrtitev – pa naj bo še tako »humana« – pač ni evtanazija.
»Če jeste meso, mleko, sir in jajca, potem ste vsaj dolžni videti bolečino in trpljenje, ki ju povzročate."
EDEN OD GLEDALCEV TEH POSNETKOV JE ZAPISAL:Na posnetkih sem videl … bolečino in trpljenje. Tisto bolečino in trpljenje, ki sem ju kot otrok videl, ko so pri sosedu ravnokar rojene mačke vrgli v vroč krop. Bolj kot brezupno cviljenje mačk me je prizadel nasmeh na sosedovem obrazu … Videl sem tisto bolečino, ki jo je prikazoval dokumentarni film o tem, kako na Kitajskem jedo pse. Kužke brez milosti udarjajo s palicami, da se zvijajo od bolečin, jih utapljajo v vodi in otirajo pri živem telesu. Morali bi videti poglede teh prestrašenih psov. In predvsem bi morali videti hladnokrvne poglede delavcev, ki so ubijali pse! V filmu je po teh grozljivih prizorih narejen oster rez – in s kamero se preselimo v eno od zahodnih veleblagovnic, na mesni oddelek, kjer so lično zloženi paketi piščančjih prsi. »Se kdaj vprašate, kako je to meso prišlo do trgovine?« nas vpraša narator – a ne počaka na odgovor. S kamero smo že na piščančji farmi, kjer na tisoče piščancev, stisnjenih med sabo, da komaj dihajo, »odrašča« pod lučmi. Njihove noge jih ne držijo več, ker jih pitajo prehitro. Njihov življenjski prostor je premajhen, zato zažirajo drug v drugega. Na koncu jih pobijejo in spakirajo v lične paketke. In to je le začetek zgodbe o industriji mučenja in pobijanja, ob kateri se jasno pokaže naša hipokrizija. Bržkone smo se namreč vsi rasistično zgražali nad krutostjo Kitajcev …
KAJ PA ČE IZVESTE O MUČENJU DOMAČIH HIŠNIH LJUBLJENČKOV? MUCK, KUŽKOV?
S kakšno pravico se tu repenčite in cepetate z nogami, če pa ste tudi sami del problema, ne del rešitve? Kakorkoli obračam – zagotovo je nekaj hipokrizije v dejstvu, da svojega psa in mačka čuvate kot punčico svojega očesa, nato pa sedete za mizo in zarežete v – če bobu rečem bob – kos kravjega telesa v omaki z zelenim poprom. Čisto normalno kosilce, kajne? In klobase v naravnih črevah (ta nove eko hrenovke) se bi naj jedle brez slabe vesti.
Ali niso jajca iz proste reje v
redu?
Večina kokoši iz proste reje
živi v natrpanih lopah. Mesto na prostosti je navadno omejeno na majhen,
ograjen prostor s tako majhnimi izhodnimi luknjami, da veliko kokoši nesnic
sploh ne more skoznje in zato nimajo dostopa do zunanjosti. Kokoši lahko
dočakajo tudi 10 let, vendar jih pogosto ubijejo že po letu ali dveh, ko se
zmanjša njihova nesnost. Kokoši nesnice iz proste reje so potomci matičnih
ptic, ki jih vse njihovo življenje zadržujejo v natrpanih, umazanih lopah brez
dostopa do zunanjosti. Kokoši in petelini so nastanjeni skupaj z namenom, da se
stalno parijo. Kokoši ne morejo pobegniti in nimajo miru pred petelini, po
hrbtu izgubijo perje, postanejo rdeče in obolele. Živijo bedno življenje in ko
so stare komaj 18 mesecev, jih pošljejo v klavnico.
Mlade kokoši, potomke teh
matičnih ptic, so poslane v prosto rejo, hleve ali lope s kletkami, piščančki
moškega spola pa so neželen stranski produkt in jih ubijejo kmalu po izvalitvi.
Ponavadi jih še žive zmeljejo v maceratorju (industrijskem mešalniku).
Jajca so morda najbolj uporabno in zelo pogosto prisotno
živilo v prehrani po vsem svetu. Lahko so jed sama po sebi, iz njih se pripravi
jedi ali pa so pomoč pri peki. A samo jajce je veliko več kot le njihova uporaba,
posebno za tistega, ki jih vali.
Kaj so jajca
Raznolikost jajc in živali, ki jih ležejo, je resnično
velika. Ležejo jih leteče, plazeče in plavajoče živali; skladno s tem so tudi
vseh mogočih velikosti. Skupno jim je to, da so spojki (zigote) dveh spolnih
celic in da omogočijo razvoj zarodka do izvalitve. Vsako jajce je tako okvir in
osnova, da se razvije novo bitje. A ravno pri jajcih, ki jih največ
uporabljamo, je posebnost. To je, da jih kokoši nesejo tudi, če ne pride do
oploditve.
Kokoši
Jajca kokoši so tista, ki se jih po svetu največ uporablja.
Kokoš (domača kokoš, Gallus gallus domesticus) je rod živali, ki spada v
družino poljskih kur. Udomačena kokoš ima poreklo iz Jugovzhodne, južne in
vzhodne Azije. Kokoš je tudi izraz, poleg kure, za žensko predstavnico svojega
rodu; petelin je moški, piščanci pa so mladiči. Kokoši so zelo družabne živali,
ki v skupnosti valijo jajca in vzgajajo svoje potomstvo. Vsaka skupnost kokoši
si vzpostavi svoj hierarhični red med osebki – kdo prvi jé in kdo kje vali.
Potrošnja jajc
V potrošnjo jajc je potrebno všteti vso količino jajc, ki se
jih poje kot taka ali pa so vključena v različne izdelke, kot so na primer
sladice in pecivo. V Sloveniji je bila leta 2009 potrošnja jajc 10,2 kg
(približno 165 jajc) na prebivalca letno oziroma dobra 3 jajca na teden. Večino
teh jajc (90 odstotkov) so kokoši znesle v Sloveniji. Če preračunamo: za
štiričlansko družino eno leto (praktično svoje celotno obdobje valjenja oziroma
več kot polovico svojega življenja) delata dve do tri kokoši v baterijski
reji.[ref]3[/ref] [ref]4[/ref] K temu številu je potrebno dodati še dva ubita
petelina, saj se v povprečju na vsako žensko kokoš izvali en petelin. V
Sloveniji za preskrbljenost ene povprečne družine v Sloveniji z jajci vsako
leto umrejo vsaj 4 kokoši.
Zaradi velike potrošnje in povpraševanja po jajcih v skladu
s kapitalističnim pristopom k poviševanju dobičkov ob zmanjševanju proizvodnih
stroškov se je po drugi svetovni vojni pridelava jajc industrializirala do
skrajnih meja. S selektivno vzrejo in umetnim bioritmom so dobili kokoši, ki so
namesto največ 35 jajc letno začele nesti okoli 300 jajc letno. Proizvodnja
velike večine jajc je povsem avtomatizirana – od hranjenja kokoši in pobiranja
jajc do strojnega valjenja jajc za novo generacijo kokoši.Razvoj te industrije
je za več kot 10 krat povečal število jajc, ki bi jih kokoš zvalila, če bi
živela brez vmešavanja ljudi
Baterijska reja (oznaka na jajcu – 3)
Ta tip reje je najbolj intenziven in donosen, zaradi česar
je tudi najbolj razširjen. Hkrati je to do kokoši najbolj nasilen način
izkoriščanja.
Kokoši, potem ko so jim brez anestezije odstranili kljunčke, namestijo v kletke, ki jim ponujajo okoli 550 cm2 (površina, ki jo zasede povprečna kokoš, je 545 cm2) površine, 40 cm višine, nagnjena tla iz jeklene mreže, umetno osvetljavo z umetnim življenjskim ritmom (stradanje, nizke temperature, tema in obratno), natrpanost s 4 do 6 kokoši, kletko ob kleti (v vse smeri) in stalno odvzemanje jajc. Takšni pogoji onemogočijo naravno obnašanje kokoši ref[8]ref in predstavljajo stalno ter neprekinjeno mučenje posamezne kokoši do njene prezgodnje smrti (doživijo največ 2 leti, kar je vsaj 10 do 15 let manj, kot je za kokoši naravno). V takem življenjskem okolju se razvijejo obnašanja, kot so pretirano kljuvanje lastnega perja, kanibalizem, agresija, histerija, bežanje. Zaradi pomanjkanja gibanja in osteoporoze imajo kokoši pogosto tako tanke kosti, da se lomijo pod težo telesa, težko stojijo in imajo obolenja nog; kremplji se jim zarastejo okoli mrež, izločajo ena po drugi, najpogostejši razlog pogina pa je krvavitev jeter…
Kokoši, potem ko so jim brez anestezije odstranili kljunčke, namestijo v kletke, ki jim ponujajo okoli 550 cm2 (površina, ki jo zasede povprečna kokoš, je 545 cm2) površine, 40 cm višine, nagnjena tla iz jeklene mreže, umetno osvetljavo z umetnim življenjskim ritmom (stradanje, nizke temperature, tema in obratno), natrpanost s 4 do 6 kokoši, kletko ob kleti (v vse smeri) in stalno odvzemanje jajc. Takšni pogoji onemogočijo naravno obnašanje kokoši ref[8]ref in predstavljajo stalno ter neprekinjeno mučenje posamezne kokoši do njene prezgodnje smrti (doživijo največ 2 leti, kar je vsaj 10 do 15 let manj, kot je za kokoši naravno). V takem življenjskem okolju se razvijejo obnašanja, kot so pretirano kljuvanje lastnega perja, kanibalizem, agresija, histerija, bežanje. Zaradi pomanjkanja gibanja in osteoporoze imajo kokoši pogosto tako tanke kosti, da se lomijo pod težo telesa, težko stojijo in imajo obolenja nog; kremplji se jim zarastejo okoli mrež, izločajo ena po drugi, najpogostejši razlog pogina pa je krvavitev jeter…
Tako imenovane obogatene kletke, ki bodo po prvem januarju
2012 v Evropski uniji zamenjale klasične kletke, bodo večje (600 cm2 uporabne
površine (nad 20 cm višine)) in bodo omogočile vsaj minimalne vedenjske
značilnosti kokoši (kljuvanje in brskanje). Kljub temu, da se lahko kokoši v
obogatenih kletkah vedejo malce bližje svojemu naravnemu obnašanju, je ta
razlika majhna in ne odpravi negativnih posledic zaprtosti in utesnjenosti
Talna ali kmetijska
reja (oznaka na jajcu – 2)
Enako kot baterijska reja poteka tudi ta v zaprtih prostorih
in je enako intenzivna oziroma donosna. Po tem sistemu reje ima vsaka kokoš
skoraj dvakrat toliko prostora kot v baterijski reji (9 kokoši na m2). Vse kokoši
so zbrane v enem prostoru, ki je lahko v štirih ravneh (višine min. 45 cm). [
Problemi talne reje izvirajo predvsem iz prevelike
natrpanosti kokoši, ki ne morejo izražati svojega naravnega družabnega vedenja.
Kokoši naravno vzpostavijo hierarhijo znotraj skupine, ki je veliko od 6 – 30
osebkov, in si izberejo eno počivališče, ki je od ostalih počivališč oddaljeno
okoli 60 metrov; njihovo območje bivanja je od 1 ha za ženske predstavnice
(skupaj z mladiči prehodijo do 3 km vsak dan) in 5 ha za peteline. Iz zgornjih
podatkov je mogoče ugotoviti, da je največja gostota kokoši v naravi okoli 1
kokoš na vsakih 120 m2. Na isti površini je pri talni reji okoli 1000 kokoši.
Za hleve pa ni neobičajno, da zadržujejo tudi več tisoč kokoši skupaj.
Tako nagnetene kokoši se ne morejo izogniti ena drugi,
bežati ali vzpostaviti družbene lestvice. Zaradi tega in velikega števila
kokoši na enem mestu sta kanibalizem in agresija v talni reji še pogostejša kot
v baterijski reji. Striženje kljunov je torej tudi za takšno rejo običajno.
Prav tako so te kokoši, kljub večji količini gibanja, izpostavljene boleznim,
ki so pogojene z izbirno vzrejo in pogostnostjo valjenja jajc.
Prosta ali pašna
reja (oznaka na jajcu – 1)
Talna reja, ki kokošim omogoča izhod na zunanje, večinoma
ozelenjene površine, se imenuje prosta reja. Velikost izpustov je 40 cm; na
vsakih 100 kokoši je en izpust. Zunaj hleva mora imeti vsaka k
okoš vsaj 4 m2] Takšna reja omogoča širši razpon naravnega
obnašanja kokoši in izpostavljenost sončni svetlobi. Kljub temu se ne izogne
mučenju kokoši, kakršno je značilno za talno rejo, saj so pogoji v notranjem
prostoru enaki. Poleg tega ostaja ubijanje petelinčkov takoj po izvalitvi in
samih kokoši po končanem vrhuncu valjenja.
Ekološka
reja (oznaka na jajcu – 0)
Ta oblika reje se loči od predhodne le v hrani, ki jo kokoši
dobijo. Skladno s poimenovanjem je kokošim ponujena le ekološko pridelana hrana
(brez zaščitnih sredstev in mineralnih gnojil).
Domača jajca
V Sloveniji se še pogosto srečujemo z domačo pridelavo jajc.
Ponavadi imajo posamezniki majhno količino kokoši, s katerimi ravnajo po svoji
najboljši vesti. Ali so takšna jajca tudi plod izkoriščanja in mučenja, kot je
to pri industrijski reji? Če se upošteva, da lahko te kokoši živijo življenje,
značilno za svojo vrsto, se z njimi ne ravna nasilno in imajo dobre bivanjske
pogoje, potem bi lahko sklepali, da so njihova jajca nesporna. Vendar tudi pri
takšni reji ostaja vprašanje, od kod so kokoši prišle in koliko časa bodo smele
živeti. Kupiti kokoš pri vzreditelju pomeni, da so bili petelinčki ubiti, da
nekatere kokoši niso preživele umetnega valjenja, prevoza in prodaje.
10 razlogov, da zavrnete jajca.
1. ker je
bil za vsako kokoš, ki nese jajca, ubit vsaj 1 petelin;
2. ker je
vsaka kokoš po končani nesni dobi ubita in predelana v mesne izdelke;
3. ker vsaka
kokoš živi neprekinjeno v tako majhnih in natrpanih prostorih, da jih lahko
označimo za mučenje;
4. ker delež
kokoši umre zaradi nevzdržnih bivanjskih pogojev še pred iztekom svoje nesne
dobe;
5. ker kokoši
nesejo jajca, zato da bi se iz oplojenih izvalili piščančki, ne pa da bi jih
jedli;
6. zaradi
rezanja kljunov, grobega ravnanja z njimi, bolečih obolenj povezanih z vzrejo;
7. zaradi
nevarnosti okužbe s salmonelo;
8. ker jih
ni potrebno jesti;
9. ker niso
del zdrave prehrane;
10. ker
lahko pečemo in kuhamo tudi brez njih
Kaj je narobe z uživanjem mlečnih
izdelkov?
Ali potrebujem dodatke
kalcija, če ne jem mleka in mlečnih izdelkov?
Dovolj visok vnos kalcija je pomemben, pa
vendar mleko in mlečni izdelki niso edini vir kalcija. Dobri rastlinski viri
kalcija so mandlji, lešniki, pistacije, amarant, artičoke, fižol, brokoli,
ohrovt, cvetača, zelje, korenček, suhe fige, tofu, sončnična in sezamova
semena, čičerika itd.. Dodaten kalcij je mogoče pridobiti iz hrane, ki ima
kalcij dodan, kot so nekatere vrste sojinega ali riževega mleka, pomarančni
sokovi in žitarice za zajtrk (preverite deklaracijo, da se prepričate).
Mnogo ljudi se sploh ne
zaveda krutosti mlečne industrije. Krava ima, tako kot človek, mleko le takrat,
ko ima mladička, saj ga mora hraniti. Krave mlekarice so torej prisiljene v
stalno brejost, stalno rojevanje telička za teličkom in da bi še naprej dajala
mleko, so ji vsi telički odvzeti kmalu po rojstvu. Tako življenje je za krave
zelo stresno, zato jih večinoma ubijejo že pri 3 letih starosti, medtem ko je
njihova naravna pričakovana življenjska doba med 20 in 25 let. Ubite mlekarice
v čredi zamenjajo nove samičke, medtem ko so samčki nezaželjeni stranski
produkt mlečne industrije. Ali jih vzredijo za hrano ali pa so ubiti kmalu po
rojstvu. Mleko in mlečni izdelki so polni nasičenih maščob in holesterola in
jih povezujejo z debelostjo, srčnimi bolezni, rakom, sladkorno boleznijo in
osteoporozo. Mleko in mlečni izdelki lahko povzročijo tudi pomanjkanje železa
in s tem slabokrvnost pri dojenčkih in majhnih otroc ih.
Ko s police v trgovini vzameš mleko ver jetno ne pomisliš od kje je, če pa že, gre ta
misel nekje do tu: dala ga je krava. Marsikdo ne ve, kaj to pomeni. Krava - pa
naj bo mlekarica ali katerakoli druga vrsta - nima mleka, če ni breja.
Mleko se ustvari v njej za njenega telička. Kaj torej naredijo ljudje, da bi
prišli do mleka? Na silo oplodijo kravo. (To pri ljudeh imenujemo posilstvo,
pri kravah pa osemenitev.)
Potem je krava breja 9 mesecev. Tako kot ženska. Čaka na svojega telička. Ko ga skoti, ima mleko - to kar človek hoče. Telička, komaj rojenega odpeljejo stran - kravi se zmeša od bolečine in žalosti, saj vsaka mama po rojstvu hoče svojega mladička.
Teličke odpeljejo stran in jih hranijo z umetnimi nadomestki materinega mleka - če so ženskega spola, bodo kasneje dajale mleko, če so moškega spola, jih hranijo še nekaj mesecev, nato gredo v zakol - za 'teletino'.
Potem je krava breja 9 mesecev. Tako kot ženska. Čaka na svojega telička. Ko ga skoti, ima mleko - to kar človek hoče. Telička, komaj rojenega odpeljejo stran - kravi se zmeša od bolečine in žalosti, saj vsaka mama po rojstvu hoče svojega mladička.
Teličke odpeljejo stran in jih hranijo z umetnimi nadomestki materinega mleka - če so ženskega spola, bodo kasneje dajale mleko, če so moškega spola, jih hranijo še nekaj mesecev, nato gredo v zakol - za 'teletino'.
Odrasla krava ima mleko
približno 10 mesecev - toliko časa bi teliček potreboval njeno mleko. Ko mleka
ni več, jo je potrebno ponovno oploditi. Ta postopek ponovijo kravi dva do
trikrat, potem ne da več dovolj mleka. Po približno petih letih je krava
'iztrošena' in gre v zakol. (V normalnih okoliščinah bi krava dočakala 25 let.)
Torej, zaradi mleka ne
umre nobena žival? Vsa bitja te vrste doleti ista smrt, samo da so 'mlekarice'
pred tem še izkoriščene.
Še zdravstveni vidik mleka - mleko je namenjeno teličku, zato ima v sebi snovi, ki omogočajo njegovo najboljšo rast - za človeka so te snovi drugačne, v drugačnih razmerjih - manj maščobe, manj hormonov, manj vsega. Človeško mleko je veliko bolj redko, drugačnega okusa, namenjeno človeku oz. majhnemu otroku. Odrasli ljudje nimamo encima laktaze, ki bi prebavljal laktozo - mlečni sladkor, zato veliko ljudi mleka sploh ne prenaša in mislijo, da so alergični. Ni alergija, ampak normala, ker mleko - ne človeško, še manj pa kravje, ni namenjeno odraslim ljudem. (Koliko bolezni povzroča, si lahko preberete v knjigi Kitajska študija.)
Še zdravstveni vidik mleka - mleko je namenjeno teličku, zato ima v sebi snovi, ki omogočajo njegovo najboljšo rast - za človeka so te snovi drugačne, v drugačnih razmerjih - manj maščobe, manj hormonov, manj vsega. Človeško mleko je veliko bolj redko, drugačnega okusa, namenjeno človeku oz. majhnemu otroku. Odrasli ljudje nimamo encima laktaze, ki bi prebavljal laktozo - mlečni sladkor, zato veliko ljudi mleka sploh ne prenaša in mislijo, da so alergični. Ni alergija, ampak normala, ker mleko - ne človeško, še manj pa kravje, ni namenjeno odraslim ljudem. (Koliko bolezni povzroča, si lahko preberete v knjigi Kitajska študija.)
Pred pribižno 12.000 leti
je človek udomačil žival in jo začel izkoriščati. Takrat vseh teh stvari niso
vedeli. Med tem se je ta dejavnost razširjala in postajala normalna. Zadnjih 60
let je vse skupaj postalo velik biznis in nobenemu - niti kmetom niti medicini
niti farmaciji niti državi, ki je v tesni povezavi z vso to industrijo, ni v
interesu, da bi se svet spremenil in bi se ljudje obnašali drugače. Človek mora
sam raziskati vsako stvar, ker je SAM odgovoren zase in za svoja dejanja.
"MLEKO" Že sama beseda nam daje dober občutek. "Bi
skodelico toplega mleka?"
Zadnjič, ko sem slišal to vprašanje je prihajalo od nekoga, ki je skrbel zame - in jaz sem mu bil hvaležen za njegovo skrb.
Zadnjič, ko sem slišal to vprašanje je prihajalo od nekoga, ki je skrbel zame - in jaz sem mu bil hvaležen za njegovo skrb.
Dejansko pomembnost hrane, predvsem mleka
dajeta kultura in čustva. Mleko je bilo naša prva hrana. Če smo imeli srečo je
bilo to materino mleko. Če pa ni bilo materino, potem pa kravje ali sojino
mleko (formula- za dojenčke), redkeje pa kamelino, bivolje....
Sedaj, smo narod pivcev mleka. Človek vsako leto popije na stotine litrov mleka in drugih mlečnih izdelkov, kot so siri, jogurti, maslo...
Sedaj, smo narod pivcev mleka. Človek vsako leto popije na stotine litrov mleka in drugih mlečnih izdelkov, kot so siri, jogurti, maslo...
In kaj bi lahko bilo narobe s tem?
Na naših televizijskih ekranih vidimo pomirjevalne slike zdravih, lepih ljudi in slišimo sporočila, ki zagotavljajo, da je "Mleko je dobro za naše telo", "Mleko moraš pit, če ne kje boš dobil kalcij". V šolah učijo, da je mleko in mlečni izdelki, nujen del prehrane. Predstavniki mlečne industrije z barvnimi prospekti zagotavljajo pomembnost mleka in drugih izdelkov, ki so za šole dobavljivi po zelo ugodnih cenah.
Tako je mleko postalo "Normalno", in s tem človek edina vrsta sesalcev, ki po otroštvu pije mleko drugih živali.
Na naših televizijskih ekranih vidimo pomirjevalne slike zdravih, lepih ljudi in slišimo sporočila, ki zagotavljajo, da je "Mleko je dobro za naše telo", "Mleko moraš pit, če ne kje boš dobil kalcij". V šolah učijo, da je mleko in mlečni izdelki, nujen del prehrane. Predstavniki mlečne industrije z barvnimi prospekti zagotavljajo pomembnost mleka in drugih izdelkov, ki so za šole dobavljivi po zelo ugodnih cenah.
Tako je mleko postalo "Normalno", in s tem človek edina vrsta sesalcev, ki po otroštvu pije mleko drugih živali.
Kdo ima prav? Zakaj ta zmeda? Kje dobiti
najboljše odgovore? Lahko zaupamo mlečni industriji? Lahko sploh zaupamo
kakršni koli industriji?
Kaj je mleko?
Mleko je materinski dojilji izloček, hranilo za kratko obdobje novorojenčkov. Nič več, nič manj! Mati katerih koli sesalcev, zagotavlja svojim novorojenčkom mleko za kratko obdobje, takoj po rojstvu. Ko pride čas se morajo mleka odvaditi in začeti prehranjevati s pravo hrano, ki je primerna za njihove potrebe. Zraven tega večina ljudi po četrtem letu starosti izgubi sposobnost prebavljanja mleka.
Kaj je mleko?
Mleko je materinski dojilji izloček, hranilo za kratko obdobje novorojenčkov. Nič več, nič manj! Mati katerih koli sesalcev, zagotavlja svojim novorojenčkom mleko za kratko obdobje, takoj po rojstvu. Ko pride čas se morajo mleka odvaditi in začeti prehranjevati s pravo hrano, ki je primerna za njihove potrebe. Zraven tega večina ljudi po četrtem letu starosti izgubi sposobnost prebavljanja mleka.
So vsa mleka enaka?
Človeško mleko je namenjeno dojenčkom, kravje mleko teličkom, pasje mleko kužkom, ...... Mleko vsake vrste sesalcev je edinstveno, po meri narejena mešanica. Na primer kravje mleko je trikrat do štirikrat bogatejše z beljakovinami, kot človeško mleko in vsebuje od petkrat do sedemkrat večje količine mineralov, s katerimi krava v enem letu zraste do teže 135kg. Kakor koli, opazno je različno v vsebnosti pomembnih maščobnih kislin, v primerjavi z človeškim mlekom. Človeško mleko ima šest do desetkrat več pomembnih maščobnih kislin. Kravje mleko preprosto ni narejeno za človeka. Hrana ni samo hrana, in mleko ni samo mleko, temveč je ednina primerna količina primernih hranil, ki so potrebna za dobro zdravje in rast.
Človeško mleko je namenjeno dojenčkom, kravje mleko teličkom, pasje mleko kužkom, ...... Mleko vsake vrste sesalcev je edinstveno, po meri narejena mešanica. Na primer kravje mleko je trikrat do štirikrat bogatejše z beljakovinami, kot človeško mleko in vsebuje od petkrat do sedemkrat večje količine mineralov, s katerimi krava v enem letu zraste do teže 135kg. Kakor koli, opazno je različno v vsebnosti pomembnih maščobnih kislin, v primerjavi z človeškim mlekom. Človeško mleko ima šest do desetkrat več pomembnih maščobnih kislin. Kravje mleko preprosto ni narejeno za človeka. Hrana ni samo hrana, in mleko ni samo mleko, temveč je ednina primerna količina primernih hranil, ki so potrebna za dobro zdravje in rast.
Je kravje mleko čisto? Petdeset let nazaj je krava pridelala 10 krat manj
mleka kot ga danes. Današnja moderna krava pridela do 45kg mleka na dan. In
kako je bilo to doseženo? Poživila, antibiotiki, hormoni, visoko energijska
hrana in poseben način reje. Po zadnjih dosežkih kravam dodajajo hormon za rast
(BGH), genetsko modificirano drogo, ki spodbuja pridelavo mleka. Vse ta
poživila in droge, ki jih dodajajo kravam, pa nato ponavadi dobimo tudi v
kravjem mleku. Tako ni ogrožena samo kravino zdravje temveč tudi človeško.
Študije so pokazale, da uživanje mlečnih in drugih živalskih izdelkov,
zastruplja tudi materino mleko.
Kaj je vse potrebno, da pridemo do
kozarca mleka? Da človek lahko zadovolji svojo nenaravno
potrebo po mleku, je morala krava postati mlečni stroj. Kakor koli, vsaka krava
mora imeti mladiča, da lahko sploh proizvaja mleko. Tako je današnja krava
vsako leto prisiljena v krog oploditve, nosečnosti, rojevanja in molzenja. Ker
je pridelava mleka odvisna od proizvodnje teličkov, je finančno pomembno, da
zagotovimo da je krava med molzenjem spet oplojena in to takoj po tem, ko je že
imela mladiča. Naravna življenjska doba krave je 20-25 let, toda pri današnjih
kravah je življenjska doba mlečnih krav 4-5 let. Svojega prvega mladiča ima že
pri dveh letih, ko že proizvaja 35L mleka, ki ga molzejo 2-3 na dan. Naravno bi
za svoje ga mladiča pridelala 3L na dan. Molzejo jo 10 mesecev, ponovno
oplodijo pa že v tretjem mesecu. Zaradi intenzivne zlorabe krave, doživlja hud
stres. Njene vime lahko tehtajo do 50kg. Bakterijska infekcija(Mastitis)
kravjih vim, prizadene 40% Britanskih krav... Največje trpljenje, ki ga krava
doživi je najbrž izguba njenega telička, ki ga od nje ločijo že v 24 urah po
njegovem rojstvu. Samcii gredo potem večino krat kar za zakol, samice pa
vzrejajo v mlečne stroje.
Kako mleko vpliva na človeško zdravje? Z
uživanjem mlečnih izrekov tvegamo svoje zdravje. Mleko ne vsebujejo nobenih
vlaknin in kompleksnih ogljikovih hidratov in je nasičeno z nasičenimi
maščobami in holesterolom. Vsebuje kri in gnoj in je pogosto onesnaženo z
pesticidi, hormoni in antibiotiki. Mlečni izdelki so povezani z alergijami,
debelostjo, zaprtjem, boleznimi srca, rakom in drugim boleznimi.
· Steoproza (mehčanje
kosti)
Večina ljudi misli, da kravje mleko varuje pred steoprozo, vendar so klinične raziskave pokazale ravno obratno. Visoko beljakovinska hrana, kot so mleko in drugi živalski izdelki, povzročajo izgubo kalcija iz telesa in s tem povečujejo možnost obolenja za steoprozo. Veliko boljše se v telesu absorbira kalcij iz sadja, zelenjave, stročnic, pijač obogatenih z kalcijem....
Večina ljudi misli, da kravje mleko varuje pred steoprozo, vendar so klinične raziskave pokazale ravno obratno. Visoko beljakovinska hrana, kot so mleko in drugi živalski izdelki, povzročajo izgubo kalcija iz telesa in s tem povečujejo možnost obolenja za steoprozo. Veliko boljše se v telesu absorbira kalcij iz sadja, zelenjave, stročnic, pijač obogatenih z kalcijem....
· Rak
Mlečni izdelki povzročajo najrazličnejše vrste raka, kot so: rak na jajčnikih, prsni rak,...
Mlečni izdelki povzročajo najrazličnejše vrste raka, kot so: rak na jajčnikih, prsni rak,...
· Diabetes
Diabetes je tudi povezan z uživanjem mlečnih izdelkov. Raziskave so pokazale, da mlečne beljakovine spodbujajo izdelavo protiteles, ki uničuje proizvajanje insulina v trebušni slinavki.
Diabetes je tudi povezan z uživanjem mlečnih izdelkov. Raziskave so pokazale, da mlečne beljakovine spodbujajo izdelavo protiteles, ki uničuje proizvajanje insulina v trebušni slinavki.
· Vitamin D
Z uživanjem mleka si ne mremo zagotoviti konstantnega in zanesljivega vira vitamina D. Vzorci so pokazali, da je v nekaterih mlekih več kot dvakrat več vitamina D, kot je napisano na embalaži, v nekaterih ga je zelo malo ali pa celo nič. Prevelika količina vitamina D pa je strupena.
Z uživanjem mleka si ne mremo zagotoviti konstantnega in zanesljivega vira vitamina D. Vzorci so pokazali, da je v nekaterih mlekih več kot dvakrat več vitamina D, kot je napisano na embalaži, v nekaterih ga je zelo malo ali pa celo nič. Prevelika količina vitamina D pa je strupena.
· Pomanjkanje železa
Mleko vsebuje zelo malo železa. Da bi dobili dnevno priporočljivo mero železa bi mogli popiti več kot 30L mleka. Mleko povzroča tudi izgubo krvi v prebavnem traku in s tem železa.
Mleko vsebuje zelo malo železa. Da bi dobili dnevno priporočljivo mero železa bi mogli popiti več kot 30L mleka. Mleko povzroča tudi izgubo krvi v prebavnem traku in s tem železa.
· Maščobe
Razen posnetega mleka, so mlečni izdelki polni maščob. Iz spodnjih podatkov lahko vidite da vsebnost maščobe ni ravno taka kot nam jo zagotavljajo proizvajalci.
Razen posnetega mleka, so mlečni izdelki polni maščob. Iz spodnjih podatkov lahko vidite da vsebnost maščobe ni ravno taka kot nam jo zagotavljajo proizvajalci.
Vsebnost
maščobe v mlečnih izdelkih
kot procent vseh kalorij | |
Vir
|
Procenti
maščobe
|
polno mastno
mleko
|
49%
|
"2%"
mleko
|
35%*
|
sir
|
74%
|
maslo
|
100%
|
* 2% je smo
po teži
|
· Alergije
Mleko je eno najpogostejših povzročiteljev alergij.
Mleko je eno najpogostejših povzročiteljev alergij.
· Krči
Pri enemu od petih dojenčkov mlečne beljakovine povzročajo krče. Mati, ki pije mleko, lahko ravno tako prenese mlečne beljakovine na dojenčka.
Pri enemu od petih dojenčkov mlečne beljakovine povzročajo krče. Mati, ki pije mleko, lahko ravno tako prenese mlečne beljakovine na dojenčka.
Zakaj ljudje sploh pijejo kravje mleko?
Če premislimo, lahko ugotovimo, da je samo eden razlog zakaj ljudje pijejo mleko. Zato ker to preprosto hočejo, je enostavno za uporabo in mlečne industrija nam zagotavlja, da ga imamo zmeraj dovolj pri roki. Naučili so nas, da nam je mleko všeč.
Če premislimo, lahko ugotovimo, da je samo eden razlog zakaj ljudje pijejo mleko. Zato ker to preprosto hočejo, je enostavno za uporabo in mlečne industrija nam zagotavlja, da ga imamo zmeraj dovolj pri roki. Naučili so nas, da nam je mleko všeč.
Zaključek
Dejstvo je, da ne obstaja nobeden tehtni razlog, da bi bilo potrebno piti kravje mleko v katerem koli obdobju vašega življenja. Namenjeno je potrebam teličkov, ne pa človeku.
In kje dobiti kalcij in druge minerale? Ravno tam, kjer jih dobi krava, v rastlinski hrani!
Če lahko živi toliko ljudi brez mleka, lahko tudi vi!
Dejstvo je, da ne obstaja nobeden tehtni razlog, da bi bilo potrebno piti kravje mleko v katerem koli obdobju vašega življenja. Namenjeno je potrebam teličkov, ne pa človeku.
In kje dobiti kalcij in druge minerale? Ravno tam, kjer jih dobi krava, v rastlinski hrani!
Če lahko živi toliko ljudi brez mleka, lahko tudi vi!
Če se odpoveste mlečnim izdelkom, še ne pomeni, da
moraste zdaj piti samo črni čaj in pogrešati sladoled in čokolado. V marketih
lahko dobite ali pa si sami izdelate veliko najrazličnejših izdelkov, ki imajo
ravno tako dober okus kot mlečni ali še boljšega in so še boljši za vaše
zdravje.
· sojino/riževo/mandljevo mleko ..(obstaja še
veliko drugih, ki si jih lahko sami naredimo)
· sojin sladoled
· sojini jogurti
· sojini siri, tofu
· jedilna čokolada ...(tudi druge, poglejte na embalažo,
da ne vsebuje mleka ali kaj podobnega)
· žitni piškoti,.... ......(tudi
drugi, poglejte na embalažo, da ne vsebujejo mleka (sirotke) ali živalskih
maščob, jajc)
Mleko: Marsikdo najverjetneje še vedno verjame, da je
mlečna industrija povezana z nežnim stiskanjem mleka iz vimen srečnih, veselih in
zadovoljnih krav v idiličnem vaškem okolju. Realnost pa je kljub prisrčnim
slikam, ki nam jih riše mlečna industrija, precej drugačna. Osveščanje ljudi o tem, da ni moralnih razlik med
uživanjem mesa in mleka oz. mlečnih izdelkov, je nujno potrebno. Kozarec
mleka, prav tako kot zrezek, predstavlja trpljenje. Glede na to, da živali,
izkoriščane za mleko, živijo dlje, da se pogosto z njimi ravna slabše in da
končajo svoje življenje v isti klavnici kot živali, rejene za meso, lahko
mirno rečemo, da proizvodnja mlečnih izdelkov živalim prinaša celo več
trpljenja.
– Gary L. Francione
– Gary L. Francione
V mlečni industriji se tako kot v vsaki drugi
industriji vse vrti okoli maksimiranja dobička in vprašanja, kako “pridobiti”
čim več mleka ob čim manjših stroških, pri čemer dobrobit živali ne igra velike
– če sploh kakšno – vlogo.Kljub intenzivni propagandi s strani mlečne
industrije je kravje mleko podobno (ne)potrebno za zdravje ljudi kot slonje ali
pasje mleko. Ali ste vedeli, da smo ljudje edina živalska vrsta, ki pije mleko še
po odstavitvi od matere – in to mleko druge živalske vrste?
Krave imajo mleko samo, kadar imajo potomce. Krave – kot vse samice sesalcev – imajo mleko iz
enega samega razloga: da bi nahranile svoje potomce. Da bi lahko bile
izkoriščane za mleko, morajo krave umetno oploditi vsakih 12 mesecev, da
laktirajo in “dajejo” mleko. Za kar največji donos mleka krave potiskajo do
fizioloških skrajnosti s kombinacijo selektivnega pasemskega gojenja
(proizvodnja do 10-kratnih količin mleka), visokoproteinskih krmnih dodatkov in
tehnologije; pogosto pride do mastitisa – bakterijskega vnetja vimen, kar nato
“sanirajo” z uporabo antibiotikov.
Novorojene teličke hitro ločijo od svojih mater, najpogosteje v roku 1 do 3
dni. Razlog je v tem, da se vez med materjo kravo in
teličkom čez čas veča in ima podaljševanje časa do ločitve kot posledico še
večji stres za mamo in mladička, kar povzroča delavcem na farmi velike težave.
Ko teličke ločijo od mam, jim hkrati onemogočijo pitje materinega mleka, ki je njihova naravna hrana in jim zagotavlja vse
nujne sestavine za rast in razvoj.
Teličke hranijo z nadomestki mleka, najpogosteje iz mleka v prahu. Telički tako odraščajo brez materine nege. V
naravnem okolju matere krave učijo svoje mladičke spretnosti, ki jih
potrebujejo za preživetje, med materjo in mladičem pa se razvijejo zelo globoke
vezi, podobno kot se to dogaja pri ljudeh.
Proizvodnja sira je tesno povezana s klavnicami. Sirilo je kompleks encimov, ki so potrebni, da
mleko koagulira do sira. Tradicionalno se sirilo pridobiva tako, da se odstrani
notranjo sluznico v želodcu mladih teličkov, ki se smatrajo za stranski
produkt. Danes ogromno velikih proizvjalcev sira uporablja sirilo, ki ga
pridelajo s pomočjo bakterij in genskega inžiniringa, in je hkrati tako
rastlinskega kot živalskega izvora.#
Tako telički kot krave končajo slej ali prej na istem mestu – v klavnici. Telički, ki jim je kravje mleko pravzaprav
namenjeno, postanejo stranski produkt mlečne industrije. Telički moškega spola
so za mlečno industrijo nekoristni, saj ne morejo dajati mleka, zato jih
oddvojijo od matere (pogosto tudi neustrezno hranijo, da postanejo anemični in
šibki, saj to pomeni mehkejše “meso”) in jih po preteku določenega časa (v roku
nekaj dni do nekaj mesecev) ubijejo ter prodajo z imenom “teletina”. Ko se
krave po nekaj letih zaradi konstantnega izkoriščanja in umetnega oplojevanja
leto za letom iztrošijo in postanejo manj donosne, so tudi one poslane v
klavnice.
Krave pogosto zbolijo zaradi intenzivnega izkoriščanja za proizvodnjo
mleka. Na voljo je na stotine zdravil in drugih
izdelkov farmacije, ki jih dajejo kravam. Ti farmacevstki preparati lahko
preidejo tudi v mleko in povzročajo škodljive učinke pri tistih, ki to mleko
zaužijejo.
Preden jih industrija obravnava kot “iztrošene“, jim mleko odvzemajo v povprečju 729 dni. To
ustreza približno 2.4 laktacijam.
V naravnem okolju lahko krave živijo do 25 in več let, na industrijskih
mlečnih farmah pa pogosto ne dlje kot 2 do največ 5 let. To, da mlečna industrija ne povzroča trpljenja
in ubijanja živali, je le maska izkoriščevalske industrije, ki služi na račun
naše nevednosti in kršenja osnovnih pravic živali: pravice do nadaljevanja
življenja in pravice, da niso obravnavane kot lastnina in proizvodna enota. Ob
tem, ko se njihova življenja bližajo koncu, k še večjemu stresu in trpljenju
veliko prispeva še transport, vključujoč prisilo, da se pozvpnejo na
tovornjake, in prisilo, da iz njih izstopijo in vstopijo v klavnico.
Umetno oplojevanje ter oploditev in vitro sta razširjeni praksi v mlečni industriji. Prenašanje embrijev spada med novejše
tehnologije, ki vključujejo dajanje hormonov kravam, da tako v maternici
nastane več zarodkov. Ti zarodki so kaneje odstranjeni iz krave donatorke in
premeščeni v nadomestno kravo. Rezultat tega so 3 do 6 teličkov. Takšni
invazivni postopki povzročajo živalim veliko bolečino tako na fizičnem,
kot tudi na psihičnem nivoju.
Krave so bistre, radovedne in izredno socialne živali. So neverjetno zveste svojim družinam in
človeškim tovarišem in žalujejo ob izgubi tistih, na katere so navezane. So
vdana in ljubeča bitja ter zaščitniške matere, ki žalostno in besno tulijo še
dneve, celo tedne, ko jih ločijo od njihovih otrok. Krave so zmožne čutenja
širokega spektra čustev: od veselja, užitka in navdušenja do strahu,
razočaranja in trpljenja; raziskave so tudi pokazale, da so izredno socialna
bitja, ki imajo sposobnost tvorjenja in vzdrževanja prijateljskih in
partnerskih odnosov ter ustvarjanja hierarhičnih mrež. Skrbi jih za prihodnost,
držijo zamere, imajo dober spomin (tako za obraze kot prostorsko orientiranost)
in zelo dobro razvita čutila: od skoraj panoramskega vida, sposobnosti slišanja
visokofrekvenčnih zvokov in zaznavanja vonjev tudi do 8 km daleč. Zdi se, da
znajo presoditi, katere rastline so zdravilne, in jih použiti ob različnih
bolezenskih stanjih. Krave kot posamezniki imajo lastne, individualne osebnosti
in se lahko med seboj precej razlikujejo: od plahih do neustrašnih,od
premišljenih do lahkomiselnih, od iznajdljivih do manj učljivih, od domišljavih
do sramežljivih…
“Trpljenje teh živali je postalo tako ekstremno, da je
uživanje kateregakoli živila tega porekla pravzaprav nezavedno použivanje
grozljive bede njihovih življenj … in to za zajtrk, kosilo in večerjo.”
- John Robbins, Diet for a New America, 1987
- John Robbins, Diet for a New America, 1987
Mleko in bolezni
Glede na številne raziskave mleko povzroča v telesu zakisanost, kar lahko posledično vodi do številnih zdravstvenih težav in bolezni:
Glede na številne raziskave mleko povzroča v telesu zakisanost, kar lahko posledično vodi do številnih zdravstvenih težav in bolezni:
·
akne
·
alergije
·
artritis
·
ADD
·
Alzheimerjeva bolezen
·
bolezni srca in ožilja
·
Chronova bolezen
·
debelost
·
diabetes
·
fibromialgija
·
glavobol
·
infekcije ušes
·
lupus
·
osteoporoza
·
rak (na prsih, prostati in jačnikih)
·
slabokrvnost
·
vnetje sinusov
Razširjena prepričanja o mleku, ki v sodobni zahodni družbi na splošno
veljajo za resnična, so zapuščina intenzivnega marketinga mlečne industrije. Začetek intenzivnih kampanj oglaševanja mleka se
je začel v 50. letih prejšnjega stoletja. V primerjavi z ostalimi državami
Slovenija ni nobena izjema in tudi pri nas veljajo kampanje mlečne industrije
za ene izmed najbolj obsežnih in dragih. Državni organi in organizacije so ves
čas podpirali in vzpodbujali te kampanje, zato ni nobeno presenečenje, da je do
nedavnega le redkim kritičnim znanstvenim raziskavam o škodljivosti mleka
za človeško zdravje uspelo pridobiti zanimanje medijev (ki jih prav tako z
oglasi podpira mlečna industrija) in širše javnosti. Posledice so jasno
razvidne: v zahodnem svetu je mleko postalo neizogibno vsakdanje živilo za
velik del populacije, kar ima za posledico tudi ogromno število obolenj, ki so
povezana z napačnim načinom prehranjevanja. Pogostost tovrstnih obolenj ni bila
še nikoli v zgodovini človeštva tako visoka.
Ljudje so edini sesalci, ki pijejo mleko, torej izločke žlez samic, druge živalske vrste. Kljub temu večina svetovne populacije NE pije mleka ali uživa ostalih mlečnih produktov. Medtem ko kroničnih obolenj praktično ni zaznati pri populacijah, ki zaužijejo malo ali nič mleka in mlečnih produktov, pa pri populacijah, ki zauživajo mleko in mlečne produkte, delež kroničnih obolenj narašča v skladu z deležem zaužitih mlečnih produktov.
Ljudje so edini sesalci, ki pijejo mleko, torej izločke žlez samic, druge živalske vrste. Kljub temu večina svetovne populacije NE pije mleka ali uživa ostalih mlečnih produktov. Medtem ko kroničnih obolenj praktično ni zaznati pri populacijah, ki zaužijejo malo ali nič mleka in mlečnih produktov, pa pri populacijah, ki zauživajo mleko in mlečne produkte, delež kroničnih obolenj narašča v skladu z deležem zaužitih mlečnih produktov.
Zahodni način prehranjevanja, ki je bogat z mesom, mlekom in jajci… “je povezan z množico bolezenskih stanj, kot so
debelost, diabetes, bolezni srca in ožilja, visok krvni tlak in rakava
obolenja. Tipična bolezenska stanja v premožnih družbah so rak na dojkah,
črevesju, zadnjiku, maternici, žolčniku, ledvicah in požiralniku.“ —Svetovna zdravstvena organizacija – WHO
Iz najbolj obsežne študije o prehranjevanju ljudi, ki je bila kadarkoli
izvedena: “Katera vrsta beljakovin je stalno in močno
podpirala razvoj raka? Kazein, ki sestavlja do 87% beljakovin iz kravjega
mleka, je podpiral vse stadije razvoja raka. Katera vrsta beljakovin ni
podpirala razvoja raka, tudi ob visokem vnosu? Varna vrsta beljakovin je bila
rastlinskega izvora, vključujoč pšenico in sojo. Ob teh spoznanjih so bile
izzvane in kasneje zatresene nekatere izmed mojih najbolj cenjenih ugotovitev.“
— Dr. T. Colin
Campbell, avtor knjige Kitajska
študija
“Povečanje rakavih obolenj, bolezni srca in ožilja, diabetesa, debelosti in
astme, ki smo jim priča v zadnjem stoletju na zahodnem svetu, je neposredno
povezanih s povečanjem porabe mleka in mlečnih izdelkov.“ — Dr. Adam
Meade
“Mlečni izdelki lahko vsebujejo onesnažene dele, kot so pesticidi, ki so lahko karcinogeni, in rastne
hormone, kot je inzulinu podoben rastni hormon I, za katerega je bilo dokazano,
da podpira razvoj rakavih celic na prsih.“ —The American Journal of Clinical
Nutrition
“Ljudje nosijo v sebi stokrat večji delež dioksina, kot je priporočen s strani organizacije EPA za varnost
pred rakom, in 95% tega je posledica uživanja mesa, rib in mlečnih proizvodov.
—The Diet-Cancer Connection
“Vse samice sesalcev v času laktacije skozi mleko izločajo strupe. To vključuje antibiotike, pesticide, razne
kemikalije in hormone… Ministrstvo za kmetijstvo ZDA, USDA, dovoljuje, da mleko vsebuje od enega do milijona in
pol belih krvničk na mililiter… Z drugimi besedami bi lahko poimenovali bele
krvničke, ki se nahajajo tam, kjer nimajo kaj iskati, tudi znojne celice.“
— Robert M.
Kradjian, MD, Oddelek za kirurgijo, Seton Medical Centre
Raziskave kažejo, da kalcij v živalskem mleku človeškemu telesu ne koristi. Mlečne beljakovine namreč povišajo količino
kisline v krvi, kar telo nevtralizira tako, da iz kosti celo črpa kalcij! 12-letna harvardska študija 77761 žensk je ugotovila, da imajo ženske, ki uživajo
več mlečnih izdelkov, bolj krhke kosti. Države z najvišjo stopnjo osteoporoze
(ZDA, VB, Švedska) so tudi države, kjer ljudje zaužijejo največ mleka in
mlečnih izdelkov. Nasprotno je v državah, kjer ljudje uživajo le malo ali sploh
nič mleka (na primer Japonska ali Kitajska), stopnja osteoporoze zelo nizka. O
osteoporozi in o tem, zakaj ob pitju mleka izgubljamo kalcij iz kosti, si lahko
podrobno preberemo tukaj:
Medtem, ko znanost vedno bolj ovrača dolgo veljavne
trditve o kravjem mleku, so se proizvajalci hrane odzvali in ponudili v odgovor
paleto alternativ – od sojinega, mandljevega, riževega, konopljinega do
kokosovega mleka – novi tipi in okusi se pojavljajo ves čas. Enako velja
za ostale mlečne proizvode.
|
B12 je pomemben vitamin, ki ga potrebujemo
za zdravo kri in živčni sistem. Mnogi mislijo, da le živalski izdelki vsebujejo
vitamin B12, toda nobena žival ga ne proizvaja in ga tudi nikoli ne bo. Vitamin
B12 izdelujejo mikroskopske celice (bakterije), ki živijo v zemlji. Dolgo
nazaj, ko je bila zemlja še zdrava in preden so nanjo zmetali najrazličnejše
kemikalije, je bilo površje zemlje prekrito z vitaminom B12. Bilo ga je dovolj,
če si bil pravi vegetarijanec še pred 300 leti. Takrat je vsak koren, ki si ga
izpulil iz zemlje imel nekaj vitamina B12 na sebi, tudi voda v vodnjakih
(štirnah) ga je vsebovala. Bilo ga je na pretek, čeprav ga potrebujemo tako
malo.
Človek je postal zelo izoliran od zemlje,
zato je izgubili naravne vire vitamina B12. Krava ima v svojih mišicah B12,
zato ker cel dan je travo in s tem tudi koščke umazanije iz zemlje, ki
vsebujejo vitamin B12. Res je da, lahko hladnokrvno ubijete kravo in iz nje
dobite vitamin B12, toda zakaj bi to počeli, če obstaja manj nasilen in cenejši
način, da pridemo do njega.
Priporočena
dnevna količina
| |
dojenčki
|
0.3ug-0.4ug
|
1-10 let
|
0.5ug-1ug
|
mladostniki
in odrasli
|
1.2-1.5ug
|
doječe
matere
|
2ug
|
Organizme, ki izdelujejo vitamin B12 zdaj
ločeno vzgajajo in jih dodajajo v hrano. Vitamin B12 dobimo v žitaricah za
zajtrk(kornflex, musli,..), sojinem mleku(ne v vsakem), sojinih burgerjih,
sokovih in napitkih, v vitaminskih tabletah,... Vitamin B12 se v našm telesu
shranjuje, zato ni nujno, da vsak dan zaužijemo potrebno količino. Na enostaven
način lahko pridemo do neživalskih virov vitamina B12. Je to nenaravno? To smo
zardi tega ker življenje, ki ga živimo je nenaravno. Če mislite, da je vegan
dieta slabša od mesne, si zapomnite, da tudi živini v krmo dodajajo vitamin
B12.
Z raznoliko in pestro rastlinsko nepredelano prehrano, ki je kalorično dovolj visoka in polnovredna, se lahko zagotovijo vsi potrebni minerali, vitamini, zdrave maščobe, beljakovine in ostale pomembne hranilne snovi. Edina izjema je vitamin B12, ki ga ustvarjajo bakterije v debelem črevesju. Ker pa teh bakterij zaradi načina pridelovanja v rastlinski prehrani običajno ni, je treba ta vitamin dodati k živilom. V hrani živalskega izvora je vitamin B12 sicer prisoten (prav tako so ga proizvedle bakterije iz zemlje, ki jo je skupaj z rastlinsko hrano zaužila žival), vendar le-tega zaradi vezave na beljakovine težje izkoristimo v primerjavi s prostim vitaminom, zato se tudi pri vsejedcih, najpogosteje v starosti, pogosto pojavlja pomanjkanje vitamina B12 (predvideva se povezava z degenerativnimi obolenji). O uživanju dodatka vitamina B12 bi tako morali razmisliti tudi vsejedci.
Z raznoliko in pestro rastlinsko nepredelano prehrano, ki je kalorično dovolj visoka in polnovredna, se lahko zagotovijo vsi potrebni minerali, vitamini, zdrave maščobe, beljakovine in ostale pomembne hranilne snovi. Edina izjema je vitamin B12, ki ga ustvarjajo bakterije v debelem črevesju. Ker pa teh bakterij zaradi načina pridelovanja v rastlinski prehrani običajno ni, je treba ta vitamin dodati k živilom. V hrani živalskega izvora je vitamin B12 sicer prisoten (prav tako so ga proizvedle bakterije iz zemlje, ki jo je skupaj z rastlinsko hrano zaužila žival), vendar le-tega zaradi vezave na beljakovine težje izkoristimo v primerjavi s prostim vitaminom, zato se tudi pri vsejedcih, najpogosteje v starosti, pogosto pojavlja pomanjkanje vitamina B12 (predvideva se povezava z degenerativnimi obolenji). O uživanju dodatka vitamina B12 bi tako morali razmisliti tudi vsejedci.
Železo
|
Železo je zelo pomemben element, ki ga
telo potrebuje za tvorbo krvi. Človeško telo normalno vsebuje 3-4g železa,
katerega več kot polovica je v obliki hemoglobina v rdečem pigmentu krvi.
Hemoglobin prenaša kisik iz pljuč v tkivo.
Priporočena
dnevna količina
| |
dojenčki 0-3 mesece
|
1.7mg
|
12 mesecev
|
7.8mg
|
otroci
|
6.1-8.7mg
|
mladostniki
|
11.3-14.8mg
|
moški
|
8.7mg
|
ženske
|
14.8mg
|
Raziskave so pokazale, da je pri večji
prisotnosti vitamina C, tudi boljša absorpcija železa. Dobri rastlinski viri
železa so: suho sadje, kalčki, polnozrnate žitarice(tudi polnozrnat(črn) kruh),
orehi(lešniki), želena listnata zelenjava, semena, stročnice, tofu, spirulina
(morska alga), paradižnikova omaka....
Količina hrane, ki jo moramo pojesti, da
dobimo 2mg železa:
· 14g pistacij
· 57g cele leče(kuhane)
· 95g čičerike(kuhane)
· 74g polnozrnatega kruha
· 19g sezam semen
· 22g črne melise
· 59g marelic(suhih)
· 125g špinače(kuhane)
|
je ključen za rast in razvoj, kosti in
zobov. Skoraj vsa kalcij, ki ga imamo v telesu je v kosteh. Zelo majhno
količino pa ga imamo tudi v krvi, kjer je odgovoren za zelo pomembne funkcije
kot so, krčenje mišic, vzdrževanje bitja srca in prenašanje živčnih impulzov.
Kalcij konstantno izgubljamo skozi urin in potenje. Nadomesti ga kalcij iz
kosti. V tem procesu kosti vedno izgubljajo kalcij, ki ga je treba nazaj
pridobiti iz hrane. Potreba po kalciju je odvisna od starosti. Do tridesetega
leta starosti, ga porabimo več kot ga izgubimo. Kasneje, pa telo zdrsne v
negativno ravnovesje kalcija, kjer telo izgubi več kot ga porabi. Koliko
kalcija izgubimo pa je delno odvisna tudi od količine beljakovin, ki jih pojemo
ter od načina prehranjevanja.
Faktorji, ki povečujejo izgubo kalcija v
telesu:
· prehranjevanje z zelo veliko beljakovinami, ker kalcij
izgubimo skozi urin. Beljakovine živalskega izvora povzročajo večjo izgubo
kalcija, kot beljakovine iz rastlinske hrane. To je najbrž razlog, da imajo
vegetarijanci močnejše kosti kot mesojedci.
· kofein
· prehrana ki vsebuje veliko natrija
· alkohol
Priporočena
dnevna količina
| |
dojenčki & otroci
|
350-550mg
|
mladostniki (dekleta)
|
800mg
|
mladostniki (fantje)
|
1000mg
|
odrasli moški &
ženske
|
700mg
|
doječe matere
|
dodatnih 550mg
|
Ljudje ki s prehranjujejo izključno z
rastlinsko hrano in živijo aktivno življenje, imajo verjetno tudi nižje potrebe
po kalciju, vendar je vseeno pomembno, da vsak dan jemo čim več hrane bogate s
kalcijem.Večina ljudi ima mleko za najboljši vir kalcija. Za to, pa ima zasluge
mlečna industrija, ki skrbi le za svoj dobiček in monopol nad ljudmi.
Rastlinska hrana je ravno tako dober, čene celo boljši vir kalcija, ki se v
telesu boljše absorbira. Dobri rastlinski viri kalcija so: tofu, zelena
listnata zelenjava, kalčki, semena in oreški, suho sadje(fige, grozdje),
sokovi, tudi veliko sojinih mlek in napitkov je obogateno s kalcijem, ..
|
|
Vitamin D je v maščobi topljiv vitamin, ki
se obnaša kot hormon. Regulira rast kosti in absorpcijo kalcija in fosforja iz
črevesja. Pomaga kontrolirati premikanje kalcija med kostmi in krvjo in
obratno. Pri dojenčkih in v otroštvu pomanjkanje vitamina D povzroča rahitis,
medtem ko pa pri odraslih pomanjkanje tega vitamina povzroča mehčanje kosti.
Pomanjkanje vitamina je najbolj opazno v severnih državah ali kjer tradicija
zahteva, da je telo dobro pokrito z oblačil. Prevelika količina vitamina D pa
povzroči zmanjšanje apetita, telesne teže, morsko bolezen, glavobol, depresijo
in prenakopičenje kalcija v mladosti.
Vegani ponavadi dobijo vitamin D iz sončne
svetlobe, ki deluje na kožo ali v hrani obogateni z vitamini, kot so sojina
mleka, margarine, žitarice za zajtrk in iz vitaminskih nadomestkov, kateri so
narejeni iz kvasa in gob. Obogateni vegan proizvodi vsebujejo vitamin D2.
Hrana, ki pa že naravno vsebuje vitamin D pa je ponavadi živalskega izvora.
Najbolj značilen vir je sončna svetloba
ultra-vijoličnih B žarkov, ki v naši koži tvori vitamin D. Ni potrebno da je
nebo jasno, tudi v oblačnih dnevih bo sonce vzbudilo majhno tovorjenje D
vitamina v koži, medtem pa se bo na kratkih poletnih počitnicah na odprtem
stopnja D vitamina v krvi povečala od dvakratne do trikratne količine.
Priporočena
dnevna količina
| |
dojenčki & otroci do
treh let
|
8.5ug-7ug
|
nosečnice, doječe matere
& odrasli po 65 letu
|
10ug
|
Viri:
· sončna svetloba ( 5-15min vsaj trikrat tedensko
obraz in roke na soncu )
· nekatera sojina mleka
· nekatere rastlinske margarine
Odrasli vegani dobilo dovolj vitamina D,
če so pogosto na prostem v jeseni, spomladi in poleti. Zadostno količino tega
vitamina lahko zagotovimo z hrano, ki je obogatena z njim. Malo bolj pa je
treba biti pozoren v zimskih mesecih, še posebej če je naša koža bol temne
polti (ljudje s bolj temno kožo potrebujejo več vitamina D).
"Vegan
dieta je najprimernejša v skladu z potrebami človeškega telesa, z našim
prirojenim čutom za sočutje in z našimi sposobnostmi za preživetje na planetu.
Prehod na rastlinsko orientirano prehrano je zanemarljivo lahek in odpira vrata
k prijaznejšemu, zdravemu in bolj srečnemu načinu življenja."
- Erik Marcu: Vegan - The New Ethic of Eating (2001)
- Erik Marcu: Vegan - The New Ethic of Eating (2001)
"Nič ne bi bolj koristilo človeškemu zdravju in povečalo možnosti za
preživetje na zemlji, kot evolucija k vegetarijanski dieti."
Albert Einstein
Albert Einstein
Jaz ne verjamem, da imamo pravico ubijati živali, če tudi to počnemo z
minimalnim povzročanjem bolečine. Vem da nimam pravice ubiti tebe, kakor koli
brez bolečin, samo zato ker ni je všeč tvoj okus, in moje mesto ni da bi
odločal o tem ali je tvoje življenje vredno bolj tebi, kot živali sami.
Brigid Brophy (1929)
Brigid Brophy (1929)
| ||
|
Vsako leto samo v Ameriki v klavnicah
pobijejo 8 milijard živali za hrano. To je več kot 250 živali na sekundo.
Reja živali na farmah je kruta in neekološka. Uživanje živali je slabo za
naše zdravje in velikokrat vodi k najrazličnejšim boleznim, vključno z srčnim
napadom, kapi, raku, sladkorni in debelosti.
| |
...za živali V današnjih farmah ali boljše povedano 'tovarnah', ravnajo z živalmi kot s stroji. Da bi dosegli maksimalno proizvodnjo, uporabljajo najrazličnejše bližnjice, kot so: antibiotiki, hormoni, mamila in druge kemikalije s katerimi krmijo živino. Vse te živali preživijo svoje kratko življenje stlačene v kletkah, ter zvezane in zaprte za ograjami, kjer se ne morejo obrniti ali raztegniti svoja krila. Veliko jih ne dobi niti sape svežega zraka, potem pa jih strpajo v tovornjake na mučno vožnjo do klavnic, pogosto v ekstremnih vremenskih razmerah in vedno brez vode in hrane. |
| |
...za okolje Veliko ljudi je zaskrbljeno zardi onesnaževanja okolja, ne zavedajo pa se, da k temu veliko prispeva tudi reja živali in vsa industrija, ki stoji za tem. Današnje farme puščajo za seboj tako onesnaženje, da bodo generacije, ki bodo prišle za nami prisiljene plačati ceno. Z intenzivno rejo živali, človek uničevalno izčrpuje naravna bogastva. Namesto da bi hrano pojedli ljudje, gre večina svetovnega pridelka za krmo živali v farmah. Zaradi tako ogromne potrebe hrane za krmo živali, človek seka gozdove in jih spreminja v polja in pašnike. Količina odpadkov, ki jih proizvede živalska farma je več kot 130-krat večja, od človeške. Človeška odvisnost od mesa počasi zastruplja in uničuje zemljo, vodo in zrak. |
| |
...za zdravje Človeško telo nima nobene potrebe po živalskem mesu ali mleku. Vsa potrebna hranila, ki so pomembna v človeški dieti (amino kisline, maščobne kisline, vitamini&minerali) proizvedejo rastline in mikro organizmi. Živalski izdelki vsebujejo tudi te reči, toda človek jih z uživanjem dobi iz druge roke. Poleg tega, živalski izdelki vsebujejo sestavine, med katerimi prevladujeta maščoba in holesterol. Meso vsebuje tudi pesticide in druge kemikalije, ki so do 14 bolj koncentrirane ko tiste v sadju in zelenjavi. Ljudje, ki uživajo živalske izdelke imajo 40% več možnosti, da dobijo raka in veliko bolj tvegajo, da zbolijo za sladkorno, osteoporozo, debelostjo, artritisom, srčnimi bolezni in zastrupitvijo z hrano. Če samo pogledamo živali, ki praktično ne poznajo bolezni, lahko takoj ugotoviš, da se večina človeštva trpi za raznimi boleznimi in okvarami predvsem zaradi napačne prehrane. |
| |
Ni komentarjev:
Objavite komentar