ponedeljek, 25. januar 2016

KONOPLJINI NJOKI Z GRAHOVO OMAKO

Najlažje je oditi v trgovino in si kupiti krompirjeve/skutine ipd. vrste njokov. 
Poceni so, pa še čas prihranimo. Ampak pravzaprav ni tako. Zakaj bi posredno škodovali sebi in ostalim bitij z nakupom skutinih njokov, ali pa izključno sebi z nakupom nasploh? 
Poleg pomanjkanja v denarnici, bomo ob takšnem razmišljanju še slej ko prej slabo občutili na našem zdravju - kupljenim izdelkom je namreč dodano ogromno nepotrebnih škodljivih sestavin, za daljši rok uporabe, zaveden okus, barvo, vonj, ali le večjo maso izdelka. Same prevare, samo da je dobiček. Kako se temu izogniti, in kljub temu jesti njoke? :D

Seveda, tako da si jih naredite sami! Postopek je izjemno enostaven, še sama sem bila presenečena, kako so mi v prvo, prvič moji lastni uspeli. 





SESTAVINE:
- 0,5 kg neolupljenega kuhanega krompirja
- 0,35 kg pirine in 0,1 kg ajdove moke (ali druge po želji)
- žlica hladno stiskanega konopljinega olja
- žlička soli

OMAKA
- riževa smetana za kuhanje
- kurkuma, kajenski poper in sol
- grah
- posušen peteršilj in rožmarin

DODATEK/PRILOGA: kalčki (alfa alfa, kuhana cvetača, kvasni kosmiči, bio oluščena konopljina semena)


POSTOPEK:
Kuhan krompir pretlačimo v pire, dodamo moko in vodo ter zgnetemo v gladko testo. Po želji, če želimo špinačne njoke, v tej točki dodamo zblanširano ali odtaljeno špinačo. Ker domišljija nima meja, lahko dodate še spasirano rdečo peso, bučke, paradižnik, ali katerokoli drugo zelenjavo. Nato dodamo žličko hladno stiskanega konopljinega olja (tudi tukaj lahko uporabite olivno olje, kokosovo olje, olje z namočenimi zelišči, orehovo olje, laneno olje ... stvar okusa) in sol. Sedaj si pripravimo slan krop (vrela soljena voda). Pripravljeno maso lepo zvijemo v dolge valje, ter jih z nožem ali žlico režemo na poljubne velikosti. Ko smo jih izoblikovali jih vse naenkrat (da se enakomerno skuhajo) damo v krop. Kuhamo jih približno 20 minut, oziroma dokler ne priplavajo na povrh (meni so pri 5 minutah, vendar sem počakala do 20 in so bili super).

Tako, njoki so gotovi. Če nam ostane kaj testa (na začetku), iz njega pripravimo na primer SLADKE SADNE CMOKE. Testo razvaljamo in oblikujemo kroge, noter damo poljubno marmelado (brez želatine!), spasirano sveže ali zamrznjeno sadje, po želji sladkamo (agavin, javorjev sirup, trsni sladkor, kokosov sladkor, stevija ...) in oblikujemo polnjeno kepo. Nato jih dajte v posodo in v vrečko ter v zamrzovalnik, za nujne primere, kateri niso, a tokrat bodo  kaj sladki :)

Pojdimo k omakici. V manjši posodi segrejemo riževo smetano za kuhanje (lahko tudi katerokoli drugo rastlinsko: sojino, ovseno, mandljevo ...). Dodamo grah in kar vse ostalo. Malo premešamo in kuhamo 2-3 minute. 







In še ideja (omaka: smetanova omaka z zelenjavo s sirom), tokrat pirini njoki, kupljeni:





Dober tek :)

Ni komentarjev:

Objavite komentar