SESTAVINE:
- 500 g regratovih cvetov
- 3 kg (jaz sem dala polovico manj, torej 1,5 kg) sladkorja (rjavega)
- 3 limone
Regratov med se uporablja kot namaz na kruhu, v sladicah ..., lahko v čaju, iz njega pa lahko pripravimo tudi osvežilen napitek (redčimo ga z vodo) ali marmelado (dodamo agar agar ipd.).
Potrebno ga je shraniti v suhem, temnem in hladnem prostoru.
* Okus regratovega medu se skoraj ne razlikuje od travniškega medu - po okusu seveda.
POSTOPEK:
Ob toplem sončnem dnevu naberemo regratove cvetove, ki jim potrgamo rumene cvetne liste. Cvetove zavremo v 3 litre vode, posodo odstavimo iz štedilnika in zmes najmanj 4 ure pustimo pokrito počivati (še najbolje je kar čez noč).
Cvetove nato odcedimo in jih dobro iztisnemo, tekočino pa ponovno zavremo ter dodamo sladkor in na rezine narezane limone. Na nizki temperaturi kuhamo 3-4 ure. Dlje, kot bomo kuhali, bolj gosta konsistenca bo na koncu.
Regratov med napolnimo v kozarce za vlaganja in jih takoj zapremo. S pokrovom navzdol jih postavimo na kuhinjsko krpo in pustimo, da se ohladijo.
Prijetno sladkanje brez slabe vesti!
Ni komentarjev:
Objavite komentar