SESTAVINE:
POLPETI:
- 300 g kuhane čičerike
- 100 g ovsenih kosmičev
- 1 sesekljana čebula
- 1 strok česna
- 1 jž mletega lanenega semena
- sesekljan peteršilj
- nariban muškatni orešček
- poper, sol
OMAKA:
- kokosovo olje
- polovica sesekljane čebula
- por
- beli fižol iz konzerve
- bazilikin pesto (kot čemažev, le da zamenjamo glavno sestavino)
- riževa/sojina/ovsena smetana za kuhanje (ali moka zmešana v gosto maso z rastlinskim napitkom po želji)
POSTOPEK:
Kuhano čičeriko zmeljemo na grobo in dodamo ovsene kosmiče. Drobno sesekljano čebulo pražimo, da postekleni in na koncu dodamo česen, da zadiši, nato vse to dodamo osnovni masi. V mlinčku za kavo zmleto laneno seme namočimo v 0,5 - 1 dl vode in počakamo, da se sprosti sluz - kasneje dodamo k masi, kar poveže sestavine. Dodamo peteršilj in začimbe ter premešamo. Če je masa preveč suha, dodamo malo jušne osnove ali vode. Oblikujemo majhne polpetke, lahko s pomočjo krušnih drobtin in popečemo na način, kot smo vajeni. Če pečemo na suho (brez olja), se dobro obnese s peki papirjem. Za prilogo lahko namesto porove omake ponudimo tudi pire krompir.
Za omako nasekljamo čebulo in jo popražimo v ponvi. Dodamo na kolobarje narezan por ter zalijemo z 2 žlicama vode, da se zmehča. Po pribl. 2 minutah dodamo žličko bazilikinega pesta, belega fižola in ostale začimbe po želji, čemur pa primešamo smetano za kuhanje do primerne željene gostote omake (jaz imam raje gostejšo). Počasi kuhamo na nizkem ognju še približno 5 minut, da se okusi med seboj povežejo. Za posip po želji uporabimo kvasne kosmiče.
Dober tek!
Ni komentarjev:
Objavite komentar